New Holland печели със Straddle Tractor Concept и с трактор T4K на FPT Industrial

• Straddle Tractor Concept е съвместна работа с дизайнерската фирма Pininfarina и беше представен през 2021 г. на изложението SITEVI във Франция.

• Тракторът T4K на New Holland и FPT е верижен трактор за лозя с метан и е работил за отглеждането на грозде Barolo във фермата Fontanafredda в Северозападна Италия.

• Наградата отличава най-иновативните и авангардни индустриални продукти и графични дизайни, създадени по целия свят.

Концепцията Straddle Tractor на New Holland и тракторът T4K са победителите в наградите за Good Design в категорията Индустриална техника 2022.

Наградата се връчва от Музея на архитектурата и дизайна в Чикаго и Metropolitan Arts Press Ltd. и всяка година отличава най-иновативните и авангардни индустриални, продуктови и графични дизайни, произведени по цял свят. Той е най-старата и най-престижна програма за награди, организирани в световен мащаб.

Акцентът на програмата Good Design съчетава критерии за качество на дизайна, с най-висока издържаност откъм форма, функция и естетика. Той се присъжда от жури от изявени професионалисти в дизайна и водещи специалисти в индустрията, спрямо критерии от  първоначалната програма от 1950 г., за най-висока естетика по отношение на иновативен дизайн, нови технологии, форма, материали, конструкция, концепция, функция, полезност, енергийна ефективност и чувствителност към околната среда.

Концептуален трактор New Holland Straddle

Концептуалният трактор Straddle беше представен на SITEVI (salon international des équipements et savoir-faire pour les productions vigne-vin, olive et fruits-légumes) 2021 г. и е копродукция на New Holland Agriculture и международно признатата дизайнерска къща Pininfarina.

Концептуалната идея е развита спрямо първоначалното изискване тракторът да бъде специално проектиран за тесните лозя.

Футуристичният дизайн, разработен от Pininfarina, съчетава безопасност, комфорт и технология, вдъхновена от формата на чаша шампанско – висока, широка в горната част и стесняваща се надолу отдолу, изказвайки почит към първокласните винопроизводители от региони като Шампан, Медок и Бордо.

Кабината е изцяло изработена от стъкло, което осигурява на оператора изключителна видимост към лозята и е под ъгъл по посока на движението, добавяйки динамика към дизайна. Цялостният външен вид на машината се отличава с плавния и динамичен автомобилен дизайн.  Откритата рамка придава спортен вид.

Интериорът включва голяма единична врата и въртяща се седалка, като използването на дърво допринася за луксозно усещане в кабината, напомнящо за винени бъчви.

В съответствие с дългогодишния и непрекъснато нарастващ ангажимент на New Holland Agriculture към всички аспекти на устойчивото земеделие и Clean Energy Leader стратегия, концепцията на трактора е ориентирана към бъдещето на машини, захранвани с алтернативна енергия.

New Holland и FPT Industrial T4K Methane Power трактор

New Holland и FPT Industrial са работили заедно, за да създадат лозарският TK Methane Power верижен трактор. Задвижван от биометан, тракторът има нулев въглероден отпечатък. Тракторът е проектиран с внимание във всеки детайл, създавайки баланс между стил и функция заедно с устойчивост. Тракторът работи в лозята на фермата Fontanafredda в Serralunga d’Alba (CN), където двигателят  F28 на биометан ще има шанса да докаже своята стойност на хълмист терен.

Прототипът на верижен трактор, предназначен за фермата Fontanafredda, има капацитет от 75 HP с максимална въртящ момент от 330Nm. Това означава, че може да гарантира директно напълно безопасно изпълнение, сравнимо с тази на дизеловия модел, дори и при най-стръмния хлмист и хлъзгав терен, с който се характеризират най-престижните лозя в района Langhe.

Замислен с многофункционален дизайн и захранване с дизел, природен газ и хибрид система, двигателят FPT Industrial F28 е създаден да бъде компактен, продуктивен и екологичен, като съответства на цялата мощност, производителност и ниско въздействие върху околната среда, с максимално ефективно приложение в овощни и лозарски приложения, където малкият размер и следователно ограничен обем на трактора, са съществени.

Карло Ламбро, Президент на марката на New Holland Agriculture, казва:

„Наградата за добър дизайн е институция по отношение на престиж и авторитет в сектора на дизайна и е истинска чест и удоволствие да видим нашите усилия от гледна точка на дизайн, признат от панел от важни експерти. Италианският дизайн е известен по цял свят и ние сме горди да допринесем с високо оценени идеи за индустриален дизайн. Продължаваме да инвестираме енергията си в създаването на нещо, което е не само полезно, устойчиво и функционално, но и красиво за гледане. Искам да благодаря на дизайнерската къща Pininfarina, FPT Industrial и Fontanafredda за работата с нас по тези проекти, както и да изкажа специални благодарности на нашите вътрешни дизайнерски екипи за страхотната творческа работа.“